OSAGAIAK:
Alfajore-masarako: 100 g. gurina, pomadan gatzik gabe
100 g. azukre eho edo azukre glass
3 arrautza erabiliko ditugu: arrautza-gorringo oso bat eta 2 arrautza oso
cdita. banilla-esentzia
Limoi-ralladura
100 g. gari irin, edozein erabileratakoa
200 g fekula edo arto-almidoia
Legamia kimikoa (cdita.)
Gatz zentimetro bat
Betelanetarako: 250 g esne-gozo
Apaintzeko: 30 g. koko birrindua
Bol batean bi irin mota bahetzen ditugu, gari irina eta arto irina legamiarekin eta gatzarekin. Gorde dezagun.
Bol batean, sardexka baten laguntzaz, gurina azukrearekin nahasten dugu. Funtsezkoa da gurina giro-tenperaturan egotea. Pomada-ehundura bat izan behar du landu ahal izateko eta azukrea eho edo glass azukrea izan dadin, prozesuaren amaieran granitoak ez nabaritzeko. Ondo nahasten dugu krema bat geratu arte.
Limoia ondo garbitu (lehortu) eta alde zurira iritsi gabe xukatu. Banillaren esentziarekin sartzen dugu bolean. Arrautza-gorringoa gehituko diogu. Gero arrautza bat osorik eta beste erdia irabiatu ondoren. Gurinari sardexkarekin edo hagaxka batzuekin gehituko diogu.
Gehitu irina eta nahastu ondo sardexkarekin, edo hatz puntekin masa homogeneoa eta oso biguna izan arte. Ez da beharrezkoa oratzea, osagai guztiak ondo nahastea da kontua. Orea, paper gardenean bilduta, hozkailuan jarriko dugu 20 minutuz.
Alfajoreen forma
Masa hozteko eta trinkotzeko prozesua igaro ondoren. Irin ugariko lan-azalera hautseztatzen dugu. Hautsak harrotu beharko ditugu, masa bigun samarra izango baita. Gainazala ondo irineztatu ezean, oinarriari itsatsiko litzaioke.
Gure masaren zati bat lan-azaleraren gainean jarriko dugu. Arrabol irineztatu batekin, zentimetro erdiko lodiera izan arte luzatuko gara. Ebakitzaile batekin edo txupito baso batekin, alfajoreen zatiak egiten ditugu. Nik 5 edo 6 cm-ko diametroko ebakitzailea erabili dut.
Alfajoreak laberatzea eta azken aurkezpena
Labea 155º C-tan berotuko dugu, goian eta behean bero eta haizagailurik gabe.
Labe-erretilu batean jarriko ditugu alfajoreak, labe-paperaren gainean, kontu handiz, ez deformatzeko.
Laberatu 7 edo 8 minutuz 155º C-tan eta kendu sareta bat erabat hoztu arte. Alfajoreak ondo zuritu behar dira. Beraz, ez dugu itxaron behar labe barruan urreztatzen hasi arte. 7 edo 8 minutu horiekin nahikoa izango da. Funtsezkoa da laberatze-denbora kontrolatzea alfajore zukutsuak lortzeko. Oretsu eta lehor gera daitezkeenez gehiegi laberatzen baditugu, minutu gutxi batzuk besterik ez dira.
